Vrouw wordt procedure

boekje

 

Sandra De Preeter heeft me getroffen. Maar zij niet alleen. Als succesvolle vrouw in business spreekt ze tot de verbeelding. Ook tot de mijne. Maar eigenlijk is het niet de business die de tonen zet – wat vergissen we ons daar vaak in – maar het leven zelf. Een inzicht dat Sandra, op de pagina’s die ik er over heb gelezen, bevestigt.

Ik schrijf voor mijn beroep, maar ik verzin geen verhalen. Ik geef woorden aan het verhaal van anderen, aan hun boodschap, engagement, onderzoek – vaak hun missie. Dat veronderstelt dat je even mee mag surfen, ondergaan en weer bovenkomen in het leven van anderen. In het leven van vrouwen met borstkanker, bijvoorbeeld.

Het startte – voor mij althans – in de nazomer van vorig jaar. Een professioneel contact zocht me  op voor een niet-professionele vraag. Er was een diagnose voor pre-borstkanker en na de schok de vaststelling dat de vrouw in dit verhaal gewoon werd uitgeschakeld. Vrouw wordt procedure. Er is een weg naar herstel, doorgaans één, met betrekkelijk weinig zijsprongen. Artsen en verpleegkundigen zijn vooral deskundig in die vorm van geneeskunde die traditioneel voorwerp uitmaakt van studie en onderzoek. En wat een opluchting is dat, dat er zoveel kennis en kunde is en wordt verzameld. Maar het ontbreekt vaak beangstigend aan holistisch inzicht.

Een vrouw is meer dan een knobbel, meer dan borst, meer dan een procedure. Bovendien is zo’n procedure maar een halve waarheid, er zijn nog wel andere, aanvullende, vervangende, ondersteunende processen mogelijk. Alleen: zo ver komt het in de bespreking van de diagnose en aanpak zelden of nooit.

Kathleen is er de vrouw niet naar zich vast te rijden in negatieve vaststellingen. Ze heeft ervaring met het beste uit anderen naar boven te halen en is vastberaden dat nu ook voor zichzelf te doen. Een deel van haar initiële verontwaardiging zet ze om in een zoektocht naar alternatieven die ze verzamelt op een blog. Maar ze wil nog een stap verder zetten: hoe kan ik vrouwen helpen om zich positief te omringen? Kathleen heeft wel 101 ideeën. En dan haar vraag: wat denk je van een boekje? Een vrijwillig engagement langs beide kanten?

Ik denk aan Karolien, nu bijna vijftien jaar geleden. Ze zou nooit 40 worden en de pubers die ze achterliet niet tot fijne volwassenen zien opgroeien. Ik denk aan de angst die haar zo vaak in zijn greep kreeg. En ik vraag me af of ik die laatste dagen een goede vriendin voor haar ben geweest. Ik zeg ja.

Nooit had ik kunnen voorzien waar me dat zou brengen. Hoe veel ontroering, kennis, girlpower er daardoor op mijn weg zouden komen. Kathleen stak het vuur aan een lont dat zich zo snel uitbreidde: vrouwen met borstkanker, het zijn er 1 op 7. Velen van hen gaan met opgeheven hoofd door een moeilijke tijd, komen er sterker, krachtiger en ondanks alles vrouwelijker uit. Hun gedrevenheid om anderen – soulsisters – comfort te bieden vanuit hun soms akelige persoonlijke ervaringen is groot.
Ik hoorde over liefde, macro-biotiek, dood. Ik deelde emoties en levenslessen, ik proefde van een verbondenheid tussen vrouwen die ik nog nooit eerder had ervaren. Vrouwen die ik niet kende en die meteen tot essenties doorgingen. Ik ging onder en kwam weer naar boven.

Het werd een boekje met 101 ideeën om te ondersteunen bij borstkanker. En het vertrekt waar alle leven begint: uit liefde.
www.101ideeen.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s