Tour de Gand

Op de dag dat in De Standaard – op pagina 5 want de Ronde is zoveel belangrijker – staat dat Groenland uit zijn sloten barst, start in Gent – onder een lawine van boze emoticons op social media – het nieuwe circulatieplan.
Ik voel me oliedom en durf bijgevolg nauwelijks bekennen: ik ben helemaal niet boos, triest of verontwaardigd. Hier geen woede, hier geen moment van aarzeling om in de Gentse binnenstad – jawel, bij de zo beklaagde kleine zelfstandige – te blijven shoppen. En jazeker: ik kom van een eindweegs buiten de stad.
Ik ben dom en heb het wellicht niet begrepen want ik voel me eerder uitgedaagd, nieuwsgierig en hoopvol. Benieuwd of de ingreep gaat werken. Of Gent werkelijk de toonaangevende stad wordt (blijft?) waar ze zo van droomt. Aan lef en doorzettingsvermogen alleszins geen gebrek.
Met goesting wil ik als regelmatige bezoeker van de stad deel zijn van dit experiment – al ben ik babyboomer en zou ik dus ook al om die reden tegen moeten zijn. Maar ik lees op social media niet alleen de shit. Je vindt er ook info over de gevolgen van de smeltende ijskap in Groenland. En elders.
Zonder conservatief te willen klinken hou ik het in Vlaanderen liever droog. Dan kan de Ronde blijven rijden, ook al zal ikzelf nooit een toeschouwer zijn. Waar ik wel met verbazing sta op te kijken is de weigerachtigheid van een schijnbare meerderheid (?) om ten goede te proberen. Verandering is akelig, ja. Ik ben best wel benieuwd hoe mijn volgende rit naar Gent zal verlopen. Ik reken alvast wat meer reistijd, kwestie van het stressvrij te houden. Maar wat is een halfuurtje in een mensenleven. Verschil maken doe je trouwens niet met te blijven staan – letterlijk in de file, of figuurlijk bij een vast denkbeeld. Verstarring heeft nog nooit vernieuwing gebracht. Durf en creativiteit wel.
Hoe lang blijven we trouwens nog niets doen? Tot het water aan de lippen van onze kleinkinderen staat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s