Geamputeerd

Het was vreemd opstaan vanmorgen. Geen hese blaf bij het eerste kraken van de houten vloer. Geen ritmisch geklop: de dikke staart tegen de nog gesloten deur. De goeiemorgen klonk zonder achtergrondgeluid wat hol. Het is hier stil hé? Ja.

Veertien jaar is Chouffie  onze trouwe compagnon geweest. Ze had een grijze snor gekregen en de stugge haren onder haar staart waren bijna wit. Maar ze was het nog helemaal: de glanzende bruine labrador waarvan we dachten dat ze voor altijd bij ons zou blijven. Uit haar ogen sprak enthousiasme en plezier in het leven, ook al vertaalde ze dat steeds vaker naar een luie dag in de mand.
Ze ging altijd precies op die plek liggen waar je net het schuursop uit wou gieten en het was telkens weer een opdracht om in de keuken  niet over haar heen te struikelen. Agility for humans. Altijd zocht ze ons, altijd was ze ons meest trouwe gezelschap. Een blik – grote donkere hondenogen – een poot – zware sterke bereklauw – een warm kussen op je voeten onder tafel – ik blijf altijd bij jou.

Haar grote mand staat nu buiten in de regen. De ligplank doorgebogen. Niets menselijks was haar vreemd: elk jaar bracht een kilootje bij. Dikke ouwe lieve teddybeer.
Zo moet geamputeerd voelen. Weg en toch aanwezig. Nooit spoorloos. Veertien jaar maakte ze ons rijker, nu een beetje eenzamer. Ze zijn voorbij, die jaren. We koesteren weemoed en herinnering.

chouffe

Een gedachte over “Geamputeerd

  1. Is inderdaad stil dan in huis… en geen poten meer om af te kuisen, maar ook geen poten meer op je knieën om je te troosten…ik kon de stilte niet aan, en nam intussen 9 jaar terug opnieuw een kleine rakker in huis.. soms beklaag ik mijn eigen, maar ..is een ideaal excuus voor als je huis er eens wat minder proper bijligt, een reden om eens buiten te komen al is het geen weer, en een altijd welkom thuis 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s