Engagement van het groot gelijk

Amerika kiest. Wereld houdt adem …  Alsof de Amerikanen na morgen met alle schuld en radeloosheid van de wereld moeten worden opgezadeld. Nee toch?
Is het niet wat hypocriet te denken dat de ramp zich elders voltrekt, dat de grote verantwoordelijkheid over de diepe oceaan ligt? Plots lijken de US écht de andere kant van de wereld…
Wat doen we zelf? Hoe ziet onze democratie er uit? De politieke dynastieën, de verhuiscarrousels, de bedekte potjes, de heilige huisjes, de platte demagogie, het gebrek aan nuance, aan lef,  misschien zelfs aan interesse in nieuwe samenlevingsvormen… nog even doorgaan?
En wij, kiezers, houden dat stembus na stembus in stand. Waarom? Omdat het systeem ons dwingt – net zoals over de plas. Is onze democratie dan niet even zielig?

Acht jaar Obama heeft een nieuw discours gebracht. Topklasse speechwriters. Topklasse performer. Maar kijk, de wereld blijkt dan toch niet veranderd, zie maar: de opvolgers moorden elkaar uit op faits divers… Think again. Laat ze.

Zweren we niet bij de Obama’s? Hebben we geen oprechte waardering voor hun parcours, alle contra-indicaties ten spijt? Wel dan.
Hope & Yes we can.
Het verhaal is niet af, het zijn nog maar een paar woorden. Taal schept. Voortschrijven is de boodschap, en alle Donalds en Hilary’s ten spijt, dat kan – moet – ook hier, in dat oude Europa van de grote waarden, aan de schoolpoort, aan de toog, aan de kassa in de supermarkt.
Amerika kiest. Laat ons onszelf niet verbergen achter het engagement van het groot gelijk.
Wij zijn van de wereld en de wereld is van iedereen.
Wat als we daar eens zouden naar handelen…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s